Isu Talent Luar (Ilustrator dan Designer)

Salam,

Memang tidak boleh dinafikan yang ‘mentaliti’ atau juga ‘prinsip’ yang selalu menjadi perkara utama apabila seseorang artis berkarya. Soal feel, mood, perasaan, pengalaman dan pengamatan… selalunya menjadi penyumbang atau proses sesebuah karya terlahir. Artis, selain kreatif… tentunya kenalah berfikiran terbuka. Kalau cakap tentang cover buku, designer kenalah selalu membuat rujukan dan mengikuti perkembangan. Jangan ego, jangan bekerja terlalu ikut mood. Dah tak boleh pakai dah alasan buat design cover tak de feel… Kalau tak de idea, sekarang ni terlalu banyak bahan rujukan. Internet dan kedai buku sebagai contoh yang boleh jadi pencetus idea. Masalahnya diri sendiri… tak nak terima dan buat perubahan. Macam la design dia tu best sangat…. Lebih teruk lagi, ada designer yang tak tau berapa RAM atau memori komputer yang dia guna bertahun-tahun. Teruk betol.

Tapi kekadang tu bukan masalah designer atau artist jugak. Kena tengok masalah orang atasan. Saya selalu borak2 dengan kekawan yang seangkatan. (syarikat lain… bukan PTS) Ada setengah-setengah bos tak nak keluar dari kepompong. Designer ni dah keluarkan idea yg pelbagai untuk design yang menarik. Tapi si bos pulak tak nak. Masih nak guna idea dia yang tahun 60an tu. Kalau lawa tak pe.. Ni, burok. Abis… kalau dia kata dia boleh jual buku tu… kita nak kata apa.

Satu hal lagi yang saya nampak, ialah tentang harga atau bayaran kepada artis atau designer. Memanglah market kita kecik dan kos penerbit tak besar.  Jadi dah tentu bayaran kepada sesebuah karya tak boleh tinggi sedangkan ada sesetengah karya tu memang baik dan berkualiti. Artist atau designer terpaksa faham dan terima nilai karya mereka setakat tu je. Penat beb buat kerja2 seni ni, tapi bayaran tak setimpal. Jadi janganlah hairan kalau diaorang ni lompat-lompat kerja sana sini. Dan ramai jugak yang buat kerja untuk penerbit antarabangsa. Biasalah… akhirnya duit jugak yang jadi matlamat.

Benda macam ni dulu pernah jadi dalam bidang fotografi kahwin kat Malaysia ni. Fotographer nak job dan terpaksa main harga untuk dapat projek. Pengantin pulak dah tentu nak cari fotographer murah. Asyik turun harga je… tak payah tanya la apa jadi. Persatuan fotographer terpaksa letak harga pakai roll. Satu roll filem tak boleh kurang dari rm120.(contoh) Tapi kalau ada fotographer letak lagi murah… sapa yang tau. Bukannya persatuan boleh saman. Nasib baik dah pakai digital sekarang. Kamera SLR pun dah murah. Bidang ni dah boleh berkembang. Makin ramai fotographer berbakat. Bila dah berbakat dan ada kualiti… pengantin pun tak kisah bayar lebih sikit. Mesti la… sewa baju mahal-mahal, mesti la nak kena amik gambar cantik-cantik. Pengantin lelaki tak kisah… janji kawin.

Pada pendapat saya, menggunakan talent design import ada baik-buruknya. Macam kalau kita tengok tv… kalau semua iklan kat tv guna iklan mat saleh cakap melayu… habis ajensi pengiklanan kat malaysia ni. Dari ajensi sampai talent.. semua bungkus. Dan sudah tentu jugak bidang apa pun tak boleh berkembang kat Malaysia ni. Kalau kita lihat anak orang berpekerti baik… suruhlah anak kita ikut sifatnya. Tengok bagaimana ibubapanya mengajar dan mendidik. Kalau kita ambik jadi anak angkat, mungkin anak kita akan berkecil hati atau merajuk. Lain la kalau akan kita tu memang degil…

Kerajaan ni pun sekarang dah ok jugak pasal hal-hal macam ni. Pasal bajet yang diperuntukkan untuk filem animasi baru-baru ni. Besar jugak. Tak lama lagi banyak la animasi macam GENG dan Budak Lapok. Jadi… animator yang kerja kat luar negara tu boleh la balik kampung. Tolong bangsa sendiri pulak. Hmmm.. last-last, memang support kerajaan jugak yang diperlukan.

Terakhir, nak jadi pengkomik kena pegi International. Nak jadi designer buku mungkin bukan pilihan utama sebab market dia masih kecil. Betullah matlamat PTS nak membesar dan membanyakkan buku sehingga ke peringkat petala langit. Mudah-mudahan ramai designer dan artist tempatan akan mendapat peluang dan tuah daripadanya.

Aiseh… terpanjang pulak. Terima Kasih. Chow…

Hisham Salmin

0 Responses to “Isu Talent Luar (Ilustrator dan Designer)”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: