Rest in Peace

Muhammad Salman Nasaruddin. Orangnya bertubuh kecil, petah berkata-kata, amat meminati photograpy. Tinggal di Petaling Jaya, namun memiliki rumah rehat di Janda Baik dan di sana juga la kami berkenalan. Aku sering bersiar-siar sambil bercerita dengannya menaiki motor keliling kampung.

“Iwan, bulan 9 ni Hishammudin Rais setuju nak letak artwork aku kat galeri dia.” katanya sambil memandang aku.

“Pergh!!! ok nanti aku datang tengok, atas Bau-Bau Cafe tu kan?” Tanya aku kembali.

“A’ah.. Cafe tu dia la yang punya”

Ooo.. Baru aku tau yang cafe tu Hishammuddin Rais yang punya.. Awal bulan 9 2007 aku kurang berjumpa dengan Salman. Satu malam aku ke CM lalu aku pun telefon Salman..

“Hello, Man aku kat CM ni. aku nak tengok show ko.”

“Ala wan.. Sorry la my father tak sihat balik la.. soo aku kena jaga dia.”

“Ye ke man.. Tak pe la.. ko jaga la ayah ko dulu.. senang-senang nanti kita kuar.”

Last sekali aku call dia dalam bulan 10 aku ajak g lepak2 minum. aku ingat dia kat Janda Baik. Rupa2nya dia kat PJ. Salman ajak aku tido rumah dia. tapi aku malas pulak, segan pun ada. Tak lama lepas tu aku dapat berita Dato’ dah tak ada. Aku nak call Salman tapi aku tak sampai hati, aku takut dia sedih. Soo aku biarkan masa berlalu..

Masa berlalu, kami masing2 sibuk, bila negara kecoh nak mengundi bulan 3 baru2 ni. Aku dengar Salman sibuk sebab dia kena cover photograpy untuk Dato’ Sri Anwar. Tak lama lepas tu aku dikejutkan dengan berita kemalangan yang meragut nyawa Salman, langar lari. Yang Salman tinggalkan hanya artworknya di Andak’s Cafe dan aku akan simpan artwork tu selama-lamanya..

REHATLAH KAWANKU…
SALMAN 1984-2008

0 Responses to “Rest in Peace”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: