Novel Cinta Seusia Dunia


Ini ialah contoh rekabentuk novel cinta yang bakal diterbitkan oleh PTS. Memandangkan PTSgrafik dikehendaki menghasilkan sentuhan kuasa cinta pada ‘cover’ novel-novel ini, maka PTSgrafik mengambil inisiatif untuk mencari ‘feel’ cinta itu sendiri bagi diadaptasikan pada hasil kerja yang dikehendaki.

Antara inisiatif itu ialah terpaksa mengenang semula cinta-cinta semasa zaman cinta monyet,cinta ‘suka-suki’, cinta muda-mudi sehinggalah ke cinta abadi(cewah!) Selain itu, Hisham pula yang berasa rendah diri dengan kisah cintanya yang tidak sehebat kisah cinta Bai, terpaksa mengambil alternatif membuat kajian ke atas drama-drama yang bertemakan cinta. Kajian dilakukan ke atas beberapa filem cinta agung antaranya filem melayu seperti Sembilu dan Sabarudin Tukang Kasut, filem korea seperti Winter Sonata serta tidak ketinggalan filem hindustan yg sememangnya wajib bertemakan cinta iaitu Kuch-Kuch Hota Hai dan beberapa filem lain yang dilakonkan oleh Shah Rukh Khan dengan jayanya. Kebanyakan koleksi filem-filem yang dinyatakan adalah DVD hak milik Iwan. Zaidi pula pada awalnya sedikit berkira meminjamkan koleksi filem Shah Rukh Khan nya namun akhirnya beralah kerana bimbang dengan ugutan Hisham yang ala-ala Om Puri.

Bagi memantapkan lagi ‘feel’ cinta itu, PTSGrafik juga giat mendengar lagu-lagu cinta ‘evergreen’ seperti lagu Nak Dara Rindu dan Tanya Sama Pokok dari zaman Allayarham P.Ramlee, lagu Kerana Kau dari zaman Alleycats, lagu Munajat Cinta dari kumpulan The Rock (kira muzik kumpulan ni pilihan masa kinilah) serta beberapa lagu ‘masyuk’ yang lain. Oleh itu, anda jangan berasa pelik apabila terdengar ayat-ayat cinta puitis mahupun lagu-lagu meruntun jiwa di bilik PTSgrafik kerana PTSgrafik sememangnya dalam mood bercinta bagi mencari kelainan dan menjayakan penghasilan karya ‘cover’ buku yang terbaik. Rasakan penangan cinta PTSgrafik melalui hasil karya ‘cover’terbitan PTS!

Oleh: Shiela (Uitm Practical Student)

Advertisements

4 Responses to “Novel Cinta Seusia Dunia”


 1. 1 jali August 20, 2008 at 5:04 am

  sy nak perempuan yg freehair..x nak tudung

 2. 2 mamat August 20, 2008 at 7:30 am

  saya suka cover yang ke-3, tapi font “di langit” suka yang macam cover kedua/ke-3.

 3. 3 neyjoehan August 22, 2008 at 3:51 am

  saya suka orion4. cover yang ‘cool’

 4. 4 Gemala Kasturi August 25, 2008 at 6:26 pm

  Salam … saja merayap ke sini …
  Jangan letak gambar perempuanlah, dah terlalu biasa n klise …


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: